Regl iken spor yapılabilir. Bu dönemde yapılan spor egzersizleri sayesinde hâlsizlik ve ağrı gibi sorunlar azalabilmektedir. Egzersiz yaparken vücuttan ter yoluyla vücuttan çokça su atılımı yapılır. Bu da karında yaşanan şişliğin azalmasını sağlar. Regl döneminde en çok şikâyet edilen konular; şişlik, kasık ve karın ağrısı, bel ağrısı ve hâlsizliktir. Spor ile birlikte bu semptomların da azaldığı gözlemlenmektedir.
İçindekiler
Adetin İlk Günü Spor Yapılır Mı?
Âdetin ilk günü ağır egzersizler olmaması kaydı ile spor yapılabilmektedir. Regl dönemi spor oldukça edilen bir durumdur. İlk günü spor yapmak, aslına bakılacak olursa çok daha rahat bir regl dönemi geçirmenizi sağlar. Âdetin ilk günü, ağrının ve hâlsizliğin daha yoğun yaşandığı gündür. Böyle bir durumda yapılacak olan hafif spor egzersizleri, ruh halinin iyileşmesine ve ağrıların azalmasına katkı sağlar. Aynı zamanda âdet iken spor yapmak, vücudun kaybettiği gücü toplamasına da yardımcı olur.
Regl Döneminde Hangi Sporlar Yapılır?
Regl döneminde yapılabilecek sporlar; hafif yürüyüş ve kardiyo egzersizler yapılabilecek en iyi egzersizlerdir. Bunun yanında yoga ve pilates de âdetin birkaç gün öncesinde yapılması önerilen sporlardandır. Bu kasların ve vücudun çok daha esnemesini sağlayacak, bu da regl dönemi problemlerin azalmasına yardımcı olacaktır. Kısa aerobik egzersizler de yine tavsiye edilen hareketlerdendir. Regl iken spor yapmak, vücudun bu süreci çok daha rahat atlatmasına fayda sağlayacaktır.
Regl Döneminde Nasıl Spor Yapılır?
Bu dönemde hafif esneme hareketleri, hafif yürüyüşler şeklinde spor yapmak, faydalı olacaktır. Ağır antrenman gibi vücudu zorlayacak biçimde yapılan sporlar, ağrıların artmasına neden olabilmektedir. Eğer vücudunuzun buna uygun olmadığını düşünüyorsanız uzak durmanızda yarar var. Yoga ve pilates gibi esneme hareketlerinin yoğun olduğu sporları yapmak kasların esnemesine dolayısıyla kasık bölgesindeki ağrıların da hafiflemesine yarar sağlar. Bu şekilde bir spor anlayışı geliştirmek regl döneminin kâbus olmasını engelleyecektir.
Spor Adeti Keser Mi?
Ağır spor, antrenman gibi yoğun tempolu aktivitelerde yer yer âdet düzensizliği ya da âdet kesilmesi problemleri yaşanmaktadır. Tabii bunun bünye ile alâkası bulunmaktadır. Kişiden kişiye farklılık gösterir. Âdet döneminde herhangi bir kesintiye uğramadan, ağrı çekmeden madalya alan yüzücü ve atletizm sporcuları bulunmaktadır. Önerilen, kondisyon için değil sağlık için hafif egzersizlerin yapılmasıdır. Bu şekilde âdet kesintisi riskini de en aza indirmiş olursunuz.
Regl iken Spor Yapmak Zayıflatır Mı?
Spor yapmak genel olarak formda kalınmasını sağlar. Regl döneminde de spor yapmanın, ağır olmamak şartıyla, herhangi bir sakıncası olmadığı düşünüldüğünde faydası bile olduğu söylenebilir. Regl sürecinde metabolizma çok daha hızlı çalışır. Bu bakımdan regl iken spor yapmak, zayıflama konusunda çok daha başarı elde edebileceğinizi gösterir.
Kadın Sporcular Regl Döneminde Ne Yapıyor?
Araştırmalar, kadın sporcuların regl döneminde performanslarının düştüğünü göstermektedir. Regl sürecinde oluşan kanama sonrası bacaklarda oluşan ağrı, özellikle atletizm sporcularını olumsuz etkilemektedir. Bir tenisçinin bu dönemde müsabakaya çıkmanın ve antrenman yapmanın ne denli zor olduğunu belirten beyanı da bulunmaktadır. Sporcular aktivitelerine devam ediyorlar elbette. Bazı durumlarda riske girmemek için âdet kesici ya da erteleyici ilaçlar da kullanabilmekteler. Bu, pek tavsiye edilmiyor zira bedenin işleyişini bozduğu biliniyor.
İlgili İçerik: Reglken Kan Bağışı Yapılır Mı?