Sağlık ocağında görev yapan aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirini parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler yapmaktadır. Fakat kulak yıkanması gibi işlemler kulak burun boğaz uzmanları tarafından yapılmalıdır. Sağlık açısından alanın uzmanına gidilmesi daha iyi olacaktır. Kulak içine yapılacak herhangi bir müdahale, devlet ya da özel hastanelerin imkanı dahilinde gerçekleşmektedir. Aile hekimleri bu konuda yeterli olamayabilir.
İçindekiler
Devlet hastanesi Kulak Temizler Mi?
Devlet hastanesinde kulak burun boğaz bölümünde kulak temizliği yapılmaktadır. Sağlık ocağı yerine devlet hastanesi ya da özel hastanelerde yapılması uzmanlar ve kullanılan aletler bakımından daha etkilidir.
Acilde Kulak Temizlenir Mi?
Acilde kulak temizliği için kulak burun boğaz doktorunun olması gerekmektedir. Acillerde de genellikle acil tıp uzmanı bulunmaktadır. Ayrıca acil bölümleri genellikle dolu oldukları için bu tür konular ile ilgilenmeyecektir. Randevu almak için 182 numarasından ya da e nabız sitesinden başvurulmalıdır.
Eczaneler Kulak Temizler Mi?
Kulak temizlemek uzmanlık gerektirdiği için eczaneler temizlememektedir. Sağlıksal konularda kesinlikle işin uzmanına danışmalıdır. Ayrıca kullanılan aletler de eczanelerde bulunmamaktadır. Fakat kulak kirinin yumuşaması için bazı ilaçlar eczanelerde satılmaktadır. İlaçlar doktora danışarak alınmalıdır.
Kulak İçini Ne Temizler?
Kulak içini kulak burun boğaz doktoruna başvurarak temizletilmelidir. KBB uzmanı, muayene sonrası en uygun temizleme yöntemini tercih edip kulağı temizleyecektir. Doktor kulak kiri temizlemesinden önce buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatacaktır. Kulak lavajı olarak da bilinen kulak yıkama, küret ile buşonun kulağın dışına çıkarılması ve vakumlama olarak bilinen aspirasyon işlemleri kulağa herhangi bir zarar vermeden temizlemektedir.
Kulak pamuğu ile temizlemek; kulağın dış kısmında bulunan buşonun kulak zarına doğru itilmesine yol açıp enfeksiyon riskini artıracaktır. Kulak çubuğu, kulağın iç kısmını temizlemek yerine kulak kepçesinde bulunan kıvrımların arasını temizlemek için kullanılmalıdır.
Vakumla Kulak Temizleme Acıtır Mı?
Vakumla kulak temizleme acısız ve ağrısız işlemdir. Vakum sırasında kulağa zarar verecek kadar güçlü de değildir. Vakumla temizleme (Aspirasyon) işlemi uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmezse ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Bu tür işlemlerde mutlaka bölüm doktoruna gidilmelidir.
İlginizi Çekebilir: Kil Maskesi Banyodan Sonra Mı Yapılır?