Avukatların duruşmalara katılırken avukat cübbesi giymesi yasal bir zorunluluktur. Cübbe, duruşma harici avukatlık işlerinde giyilemez. Duruşmaya katılırken giyilecek cübbe temiz, ütülü, yırtık ve yıpranmış olmamalıdır.
Avukatlık cübbesi siyah üzerine kırmızı, yeşil ve sarı renklerden oluşur. Bu renklerin her biri ayrı bir anlam taşır. Kırmızı ceza davalarını, yeşil hukuk davalarını, sarı ise avukatlık mesleğinin ağırlığını temsil eder. Avukat cübbelerinin düğmesi ve cebi yoktur. Düğmesiz olması adaletin bağımsız olduğunu ve avukatın kimsenin karşısında önünü iliklemeyeceğini temsil eder. Cepsiz olması ise avukatlığın bir kamu hizmeti olduğunu, avukatın kimseden haksız yere maddi çıkar sağlama amacı güdemeyeceğini hatırlatmak için tasarlanmıştır. Avukat cübbesi, meslek onurunu yansıtır ve avukatlar için son derece önemlidir. Avukatlık mesleğine kabul törenleri de avukatın yemin etmesi ve bir üstadının ona cübbesini giydirmesi ile gerçekleşir.
İçindekiler
Stajyer Avukatlar Cübbe Giyer Mi?
Stajyer avukatlar stajlarının ikinci ayında bazı duruşmalara katılabilir. Ancak cübbe giyme hakları yoktur. Stajyer avukatlar duruşmalara cübbesiz katılır, ancak ruhsatnamelerini alıp avukatlığa kabul edildikten sonra cübbe giymeye hak kazanırlar.
Stajyer Avukatlar Ne Giyer?
Stajyer avukatların giyimi, cübbe dışında avukatlarınki ile benzerdir. Avukatlık Kanunu gereği avukatlara mesleğin icrası kapsamında giyecekleri kılık kıyafet ile ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemez, ancak kimi bürolar stajyerlerinin giyim tarzı hakkında tavsiyelerde bulunabilir. Stajyer avukatlar genelde icra dairesi, tapu gibi büro dışı işleri yürüttükleri ve daha çok hareket halinde oldukları için, resmi ama rahat kıyafetler giymeleri önerilir.
Başörtülü Avukat Olur Mu?
Danıştay’ın 2014 yılında verdiği bir karar ile avukatların mesleklerini icra ederken başlarının açık olması zorunluluğu kalkmıştır. Bu nedenle baş örtülü avukat olması mümkündür.
Başörtülü Savcı Olunur Mu?
Avukatlarla benzer biçimde savcıların da başları açık bir biçimde mesleklerini icra etmelerinde yasal bir engel yoktur. Ancak kimi hukukçular başörtüsünün savcının dini inançlarını doğrudan yansıtan bir aksesuar olduğu için halkta savıcının tarafsızlığı konusunda şüphe uyandırabileceği ve kamunun yargıya olan güvenini sarsabileceği gerekçesi ile savcıların başörtülü biçimde görevlerini icra edebilmesini eleştirmektedir.
İlgili İçerik: Kadın Avukatlar Mahkemede Ne Giyer?