Adet sancısının çok olması ya da hiç olmaması kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durumdur ve normaldir. Adet ağrısına neden olan madde prostaglandin adı verilen ve rahim iç tabakasından salgılanan ve tam adet sırasında salgılanan bir hormondur. Bu madde rahim kaslarının kasılmasına neden olur. Normalde, rahim kasları her adet döneminde kasılır ve rahim zarının sarkmasına neden olur. Kasılmalar çok şiddetli olduğunda rahimdeki kan damarları sıkışır, bu da rahme giden kan ve oksijen akışını azaltır. Hipoksi yani oksijensiz kalmak ağrıyı çoğaltır. Sıcak tutmak ve çok ayakta durmamakta ağrıyı azaltan faktörlerdendir. Adet sancısının olması da olmaması kadar normaldir.
İçindekiler
Neden Regl Acısı Çekmiyorum?
Bazı kadınlar adet acısı çekmiyorum yoksa bir problem mi var diye düşünebilir ama bu bir problem göstergesi değildir. Rahim kasıldığında, kan rahme akar ve bu nedenle daha az oksijen ve dolayısıyla ağrı olur. Bu olaylar tüm kadınların başına gelir ancak bazı kadınlarda ağrı şiddetli hissedilebilir. Daha farklı kadınlar da daha az da hissedilebilir bu farklı ağrı algısı, bireyin sosyal, eğitim düzeyi ve genetik faktörleri ile ilişkilidir.
Adet Ağrısı Neden Evlenince Geçer?
Adet ağrısının evlenince geçtiği söylenemez. Adet olan her kadın az da olsa adet sancısı çeker bazen de hiç çekmez bunun evlilik ile hiçbir alakası yoktur. Adet acım yok diye doktora gidilmez.
Adet Sancısı Herkeste Olur Mu?
Kadınlar, adet olurken kasılmalar yaşarlar. Bu kasılmaların başladığı sırada kan ve oksijen rahme akar, bu nedenle ağrı hissedebilirsiniz. Her kadın aynı adet sancısını yaşamaz. Bazı kadınlarda hafif kramp ve sinirlilik gibi belirtilere neden olabilirken, bazı kadınlarda normal günlük aktivitelerini gerçekleştirmelerini engelleyen şiddetli ağrılar yaşamalarına da neden olabilir. Ağrı genellikle âdetin başlamasından bir gün önce başlar. Âdetin ilk günü özellikle şiddetlidir, 2-3 güne kadar sürer. Fazla kilolu veya obez olan kadınlar, hormonal değişiklikler nedeniyle daha yoğun ağrı yaşarlar.
Adet sancısı en çok 11 yaşından önce ergenliğe girenlerde, 30 yaş altındaki kişilerde, sigara tüketimi olan kişilerde, düzensiz adet kanaması olan kişilerde, adet dönemini ağır şekilde kanamalı geçirenlerde, ailesinde adet sancısı öyküsü olanlarda görülmektedir.
Adet Sancısı Çekmeyen Doğum Sancısı Çeker Mi?
Bu doğru bir bilgi değildir. Adet sancısı çeken ya da çekmeyen tüm kadınlar eğer normal doğum yapıyorlarsa bu sancıyı çekeler. Doğumda çekilen sancının adet görmede ki sancı şiddeti ile hiçbir alakası yoktur.
Adet sancısı ile doğum sancısı birbirine benzerdir arada bazı küçük farklılıklar da vardır. Aradaki fark, adet döneminde ağrı giderek artmazken, rahim ağzı açılıp rahmin bebeği dışarı atmasıyla doğum sancılarının artmasıdır. Adet krampları kısa ve uzun süreli olarak bilinse de kasılmalar sıklaştıkça düzenli hale gelebilir.