Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu (Acquired Immune Deficiency Syndrome) olarak bilinen AIDS büyük oranla cinsel yol ile bulaşan ve vücudun bağışıklığını düşürmesi sebebi ile mikroplara karşı savunmasız bırakan bir hastalıktır. AIDS cinsel yol ile bulaşsa da Aidsli biriyle ilişki yaşayan her birey hastalık kapmaz. Yine de bu hastalıktan korunmak için ilişki sırasında korunulması ve dikkatli olunması gerekmektedir.
İçindekiler
Aidsli Olduğumu Nasıl Anlarım?
Aidsli bireylerde gözlemlenen belirtiler şu şekildedir:
- Depresyon hali
- Gece terlemeleri
- Baş ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Ani kilo kaybı
- Akciğer enfeksiyonu
- Cilt, ağız, burun veya göz kapaklarında lekelenme durumları
- Nörolojik bozukluklar
- Sürekli ateş hali
- Kas ağrıları
- Sürekli ishal hali
- Vücutta döküntü
- Koltuk altı, kasık veya boyun lenf bezlerinde büyüme hali
- Ağız, makat veya genital bölgede oluşan yaralar
- Hafıza kaybı yaşanması
- Nedensiz yorgunluk
Her Korunmasız İlişkide Hastalık Bulaşır Mı?
Korunmasız yaşanan ilişkilerde hastalık bulaşabilmesi için bireylerden birinin hastalıkla enfekte olmasıdır. Her korunmasız ilişkide hastalık bulaşmaz fakat bireylerden birisi enfekte ise hastalık bulaştırma oranı artar ve partnerine kolaylıkla hastalık bulaştırabilmektedir.
Korunmasız İlişki Zararlı Mı?
Korunmasız ilişki özellikle birbirlerini çok iyi tanımayan ve birden fazla kişi ile cinsel hayatı olabilen partnerlerle ilişkiye giren kişiler için zararlı olabilmektedir. Korunmasız ilişkilerde partnerden hastalık kapma oranı çok yüksek olduğu için bu tarz ilişkilerden kaçınmak adına korunulması gerekmektedir. Bireyler korunmaz ise birçok hastalık sahibi olabilmektedir. Bu hastalıklardan başlıcaları ise şu şekildedir:
- AIDS
- Bel soğukluğu
- Frengi
- Hepatit B
- Klamidya
- Uçuk
Şüpheli İlişkiden Sonra Ne Yapmalı?
- AIDS testi yaptırın: Şüpheli ilişki yaşandığı düşünüyorsa hemen sonrasında olmasa da kuluçka süreci 2-12 hafta hesap edilerek uygun zamanda test yaptırılmalıdır.
- Önleyici tedaviye başlayın: HIV gibi virüslerde önleyici tedavi yaptırmak çok önemlidir bu nedenle şüphelendiğiniz hastalığı tespit ettikten sonra ilaç tedavisine en erken sürede başlanmalıdır.
- Hamilelik karşıtı önlemler alın: Korunmasız bir şekilde şüpheli bir ilişkiye giren bireylerin özellikle hamile kalmak istemiyorsa ertesi gün hapı (hormonal acil kontrasepsiyon) gibi hamileliği engelleyen tedbirler alması gerekmektedir.
- Vücudunuzun tepkilerini gözlemleyin: Frengi gibi hastalıklar vücutta kabarcıklar şeklinde kendini gösterebilmektedir bu nedenle de bu tarz hastalıklardan şüphelenenlerin kendilerini gözlemlemesi çok önemlidir.
İlginizi Çekebilir: Adet Olacakmış Gibi Ağrı Hamilelik Belirtisi Mi?